Petkeljärven kansallispuisto

by katja

P1020449

Petkeljärven kansallispuisto on  vain kuuden neliökilometrin kokoinen, mutta tuntuu paljon suuremmalta. Harjumaiseman sisällä on pieniä erämaalampia ja suomaisemaa. Puisto perustettiin 1956.

Tällä kertaa kävelimme kuuden ja puolen kilometrin mittaisen Kuikankierroksen. Polku kuljettaa jääkauden jäljille: harjualue kerrostui noin 10.000 vuotta sitten.

Kun mannerjää alkoi sulaa, ensimmäiset kuivat maa-alueet paljastuivat juuri Petkeljärvellä, harjujonot olivat kasvien ja eläinten leviämisreittejä uusille alueille.

P1020437

Alueen pienet lammet ja suppakuopat syntyivät, kun kasautuvan aineksen sekaan jäi isoja jäälohkareita. Ilomantsin alueella oli suuri jään patoama jääjärvi, jonka purkautuessa harjujen rinteiltä paljastui muinaisia rantakivikkoja. Kuivuneen järven pohjalle syntyi alueella kiemurteleva Koitajoki, jonka suvannot laajenivat paikoin järviksi.

Koitajoen latvat ovat Venäjän Karjalassa, Suomen puolella joki virtaa 20 kilometriä, kiemurtaa taas Venäjän puolelle ja palaa Suomeen Möhkön kohdalla (lähellä Petkeljärveä).

P1020448

Kuikankierros päättyy retkeilykeskuksen pihamaalle. Siellä on laavu, jossa voi tehdä tulet ja pöytiä eväitä varten. Kun sydänkesä alkaa, rannasta voi vuokrata kanootteja. Lisäksi voi mennä yhteysveneellä Möhköön, ja kävellä takaisin, tai päinvastoin.

 

 

 

 

 

Lintuhavaintoja: kuikka, taivaanvuohi, harmaasieppo, peippo, tuulihaukka (ja monta pientä nopeaa lintua).