Rooman kaunein kirkko

by katja

img_20180928_181001.jpg

Oli ilta, ja etsin rauhoittumisen paikkaa. Kartalta huomasin, että majapaikan lähellä on Pyhän Clementin basilika. Kävelin kirkkoon sisälle ja istuin penkkiin, messu oli alkamassa. Ihmisiä ei ollut paljon, kuuntelijat ja messun toimittajat istuivat sisemmässä aitiossa. Minulla ei ollut kameraa, mutta puhelin oli. Sillä otin salaa kuvan alttarista, vaikka kuvauslupaa ei ollut. Alttari oli lumoavan kaunis.

Seuraavana päivänä tulin kirkkoon uudestaan. Kirkko on omistettu Clement ensimmäiselle, joka oli Rooman neljäs paavi. Häntä pidetään myös yhtenä apostolisista isistä, joka perimätiedon mukaan kohtasi Pietarin. Pyhää Clementiä muistetaan pyhimyskalenterissa marraskuun 23. päivänä ja hän on tärkeä monissa kirkkokunnissa, mm. ortodoksien ja orientaalikristittyjen keskuudessa.

Pyhän Clementin basilikassa on oikeastaan kolme rakennusta. Tämä kuva on lainattu Opas Roomaan -sivustolta ja havainnollistaa hyvin rakennusta:

Vanhin rakennuksista on ensimmäiseltä vuosisadalta. Se on Mithran palvonnalle  omistettu temppeli, jota käytettiin ajanlaskun alussa. Alin kerros on kostea ja hämärä, mutta siellä on hyvät opasteet ja reitti on selkeä.

Keskimmäisestä kerroksesta löytyy aatelissuvun asunto, jossa ensimmäisen vuosisadan kristityt kokoontuivat. Sieltä löytyy alttari ja kauniita mosaiikkeja ja freskoja. Vanhin löytyy pienestä syvennyksestä ja kuvaa Neitsyt Mariaa ja lasta. Nämä kaksi kerrosta johdattavat suoraan kristinuskon syntyhistorian alkuun: Rooman valtakuntaan, jossa oli uskonnonvapaus, mutta jonka asukkaat velvoitettiin palvomaan keisaria. Monenlaiset kultit kukoistivat ja Mithran kultti oli yksi niistä.

Juutalaisilla oli erityisvapaus olla osallistumatta keisarikulttiin, mutta kristittyt menettivät tämän vapauden sen jälkeen, kun kristinusko oli irtautunut juutalaisista juuristaan. Siksi he kokoontuivat maan alla. Tässä tilassa tuo kaikki on läsnä, kuviteltavissa.

Pakanalliset kultit kiellettiin 300-luvun lopussa, kun kristinuskosta tuli Rooman valtionuskonto. Silloin Mithralle omistetun temppelin päälle alettiin rakentaa kristillistä basilikaa. Keskimmäinen kerros, aatelissuvun yksityisasunto, tuhoutui tulipalossa 60-luvulla. Sen täytettiin maalla ja sen päälle rakennettiin ensimmäinen basilika 300-luvun lopulla.

Nykyinen kirkkorakennus on rakennettu 1100-luvulla, erityisen kaunis mosaiikki alttarin yllä on myös 1100-luvulta. Kirkossa on monta sivukappelia ja useita pyhimysten hautoja. Kirkon yhteydessä on ollut ensin augustinolaisten ja sittemmin dominikaanien luostari, tällä hetkellä se on irlantilaisten dominikaanien käytössä.

 

Lähteitä:

http://www.basilicasanclemente.com/eng/index.php/history/basilica

https://en.wikipedia.org/wiki/San_Clemente_al_Laterano

https://roomaimperium.blogspot.com/2010/08/san-clemente.html 

http://dominicans.ie/about/communities/rome/