Mitä Pärnussa voi tehdä?

by katja

WP_20170527_002

Voi vuokrata polkupyörän ja ajella rantaviivaa niin kauas kuin pääsee. Matkalla kohtaa lehmiä, lehtoja, lintutorneja ja muita kulkijoita. Voi kierrellä pyörällä kaupungin katuja.

Voi istua rannalla, olla perillä. Kaunein ja rauhallisin ranta on Valgeranna, Pärnun pohjoispuolella (kuva yllä). Sinne kannattaa mennä pyörällä tai autolla. Rannalta löytyy jokaiselle oma paikka. Lähellä on Valgerannan seikkailupuisto huimapäille ja Valgerannan leirintäalueen kahvila taukopaikkaa kaipaaville. Kun on lämmintä, voi uida! Rantaa voi kävellä tai pyöräillä kilometrejä, rannan tuntumassa on muitakin kahvipaikkoja, mm. Villa Andropoffissa.

Voi käydä kasvohoidossa, jalkahoidossa tai käsihoidossa ja nauttia siitä. Hinta-laatusuhde on erittäin hyvä ja pieniä ja suurempia hoitoloita on lähes joka kadunkulmassa.

Voi viedä vaatteita korjattaviksi ompelimoon. Tekijät ovat taitavia, nopeita ja ystävällisiä.

Voi käydä kahvilassa leivoskahvilla, aina eri paikassa.

IMG_6620

Voi mennä lounaalle ravintolaan, jossa ei ole turisteja eikä varsinkaan kovaäänisiä maanmiehiä. Sellainen löytyy vaikkapa Port Artur -tavaratalosta, kolmannesta kerroksesta (Oscar). Siellä on tarjolla hyviä keittoja (2 e) ja keittobuffet (5 e). Jälkiruoka oli Viron matkan paras, aineksina mangosose ja rahka (kohupiim), joka on kuitenkin erilaista kuin kotoinen rahka.

Voi käydä Port Arturin kolmannen kerroksen kirjakaupan Piano Cafessa kahvilla, unohtua lueskelemaan kirjoja ja katsella kaupunkia.

WP_20170526_003

Voi vierailla nykytaiteen museossa rumassa neuvostorakennuksessa. Heinäkuussa siellä on antropologisen elokuvan festivaalit. Nyt oli päättymässä kierrätystaiteen näyttely (sieltä kuva yllä).

Voi eksyä Pärnun ympäristöön pyörällä. Eksyessä löytää rumia neuvostokombinaatteja, peltoja ja lehtoja tai kauniin kartanon puiston. Juotavaa pitää olla mukana, ja evästä. Se etsitty kahvila voi olla jossain aivan muualla tai kiinni. Mutta eksyessä tutustuu itseen ja toiseen ja erilaisiin ongelmanratkaisutaitoihin. Navigaattoria luotettavampia ovat tarpeeksi suuri kartta ja kompassi (minun mielestä).

IMG_6625

Voi ajaa Tallinnaan kiertotietä. Pysähtyä lähikyliin, vaikkapa puutarhoistaan tunnettuun Sindiin tai vanhaan Audruun (kuva yllä), lähellä Valgerannaa. Tallinnaan voi ajaa Keila-Joan putousten kautta.

Keila-Joan kartano on avattu yleisölle ja siellä on museo. Putouksilla on baari, josta saa ruokaa. Vaikka alueen kunnostustyöt ovat kesken, pääsee putoukset kiertämään polkua ja siltoja pitkin.

IMG_6659

Mitä vielä voisi tehdä? Vuokrata huoneen jostakin vanhasta Villasta tai pienen huoneiston rannan tuntumasta. Voisi ottaa kirjansa ja paperinsa mukaan ja levähtää siellä. Olla vapaa. Tehdä sitä, mistä niin usein haaveilee, mutta joka niin usein jää tekemättä.