Assisin aarre – ja ihmisen kokoinen elämä

by katja

img_4763

Halusimme ajaa tähän, tämän vuoren rinteelle, pysähtyä siihen.

Juuri tätä maisemaa katselimme edellisellä matkallamme: oli vuosi sairastumisesta ja uuden alku. Olimme siellä, kaukana kaikesta ja pilvet uivat aamuisin ikkunoista sisään.

Silloin retkeilimme Umbrian kiehtovissa pienissä kaupungeissa. Minun suosikkejani ovat Spoleto, Spello, Perugia, Gubbio ja Assisi.

Entisen lomakodin pihapiiristä avautui näkymä pyhiinvaeltajien laaksoon, jossa kaikki nuo kaupungit ovat, laaksoa reunustavilla vuorilla, ylempänä ja alempana. Vanha pyhiinvaellusreitti kulki juuri tästä.

img_4769

Umbria on Italian helmi. Kylät ja kaupungit ovat sopivan matkan päässä toisistaan. Turistivirrat eksyvät tänne harvoin. Pienissä kylissä ja kaupungeissa kaikki on lähellä. Myös hintataso on sopiva.

Vuoristotiet ovat hurjia, mutta niihin tottuu, ainakin vähän. Asutus ja maisema kietoutuvat toisiinsa, ovat yhtä.

img_4770

Pitäisi elää ja matkustaa niin, että kulkeminen olisi ihmisen kokoista, kohtuullista. Että käsittäisi missä on. Että kulkisi maailmalla sellaisena kuin on, ahnehtimatta.

Paras paikka ihmisen kokoiseen matkustamiseen ovat pienet kaupungit, sopivan mittaiset matkat. Ne eivät ahdista.

img_4780

Assisi on ihmeellinen kaupunki vuorella. Se on pyhiinvaeltajien kohde ja Fransiscus Assisilaisen kotikaupunki. Kaupungin tärkein nähtävyys on Pyhän Fransiscuksen basilika.

Se on lumoavan kaunis, kolmessa kerroksessa oleva kaksoiskirkko, jonka seiniä peittävät Giotton ja Cimabuen freskot. Kirkko, jossa voisi viipyä kauan: tutkia, ihmetellä.

Basilikassa on lokakuisena päivänä ihmisiä, mutta ei ruuhkaa. Sisällä ei saa kuvata, mutta sisätilat on esitelty täällä.

img_4787

Basilikan lähettyvillä, Assisin liepeillä on San Damiano. Legendan mukaan Fransiscus kohtasi paikalla Kristuksen, joka kehotti häntä korjaamaan kirkkonsa.

Kerrotaan, että Fransiscus otti kehotuksen ensin kirjaimellisesti ja kunnosti San Damianon kappelin: siitä tuli hänelle ja muille uudelleenrakentumisen paikka.

img_4810

Legendan mukaan Pyhä Klaara, Fransiscuksen seuraaja ja hyvä ystävä, kuoli San Damianossa vuonna 1253. Sitä ennen hän oli elänyt suurimman osan elämästään yhteisössä, sen abbedissana.

Klaara Assisilaisen perustama yhteisö tunnetaan klarissalaisena sääntökuntana ja sitä pidetään fransiskaanien sisarjärjestönä. Kuten Fransiscus, myös  Klaara oli sitoutunut täydelliseen köyhyyteen.

img_4806

San Damiano on muurien ympäröimä alue. Se on mittasuhteiltaan pieni: kaikki avoimet tilat olivat pienehköjä. Muurien sisällä ja ulkopuolella on puutarha.

img_4808

Myös Suomessa toimii ekumeeninen San Damianon yhteisö. Yhteisö järjestää mm. hetkipalveluksia ja retriittejä Fransiscuksen hengessä.

Lisäksi Suomen katolisessa kirkossa on oma fransiskaanimaallikkojen yhteisö, joka järjestää monenlaista toimintaa.

img_4809

On kylmää, katselen matkakuvia. Keittiöremontti on valmis, mutta on niin paljon kaikkea. Miten nopeasti se kaikki kietoo sisäänsä.