Vaikuttava näyttely Turussa: Taide, uskonto, valta

by katja

IMG_4665.JPG

Turussa, Väinö Aaltosen museossa, on esillä näyttely, joka sekä kylmää ja ravistelee että koskettaa. Se on koottu Pietarin Valtiollisen Uskontojen museon kokoelmista. Esillä ovat venäläiset uskonnot, siis ne, joita Venäjällä on. Ainakin ortodoksisuus, vanhauskoisuus, islam, juutalaisuus, buddhalaisuus.

Uskontoja katsotaan sisältä, ulkoa, sivusta – ja kaukaa.

img_4653img_4651

Esillä on pyhiä kuvia: niitä, jotka ovat uskonnon sydän, uskonnon harjoittamisen väline. Niitä, joita kohti katsotaan, jotka tuovat lohtua ja merkitystä.

Sitten esillä on sisältä päin kuvattua uskonnon harjoittamista. Niissä uskonnollisuus on luontevaa, kuin itsestäänselvää.

IMG_4650.JPG

IMG_4674.JPG

Sitten on ulkoa päin kuvattua uskonnon harjoittamista. Nämä voivat olla esteettisiä, romanttisia, realistisia – mutta ne eivät kuvaa kohdettaan sisältä, tuntien.

IMG_4649.JPG

Kylmääviä ja myös pelottavia ovat työt, joissa uskonto esitetään neuvostotodellisuuden näkökulmasta. Tähän kategoriaan kuuluvat myös työt, jotka kuvaavat neuvostotodellisuutta uskontona. Niitäkin on, riittämiin.

IMG_4676.JPG

Töitä on yli 230 ja ne ovat 1600-1970-luvuilta. Vaikka töitä olisi voinut taustoittaa laajemmin, se herättää paljon ajatuksia näinkin. Moneen suuntaan.

IMG_4668.JPG

Kuvat ylhäältä alas:
Mark Ioffe: Yom Kippur -aatto 1893
Vas: Shamail, jossa Muhammedin sukupuu Aadamiin asti, 1900-luku, puupiirros
Oik: Mizrah-kalenteri (kuunkierto, auringon nousu ja lasku, juhlapäivät) 1899
Jouluikoni (ikonit oli taustoitettu hyvin niukasti, mutta tästä en kirjannut edes vuotta)
Vladimir Kuznetsov: Jumalan kansa 1918
Tsaariperhe anoo apua Kristukselta, ympärillään ne, jotka tukevat häntä ja kauempana vainoajat. (Tästä en valitettavasti saanut tekijää ylös)
Julisteita neuvostoajalta. Vasemmassa yläreunassa Juri Gagarin avaruudessa, sanoo: Jumalaa ei näy.
Solomon Gershov: Synagogassa 1970-luku