Elämän merkilliset ajat

by katja

 

 

IMG_3136

Elämässä kulkee rinnakkain, lomittain monta aikaa. Ovatko ne tiloja, kuin huoneita, joihin poikkeaa? Vai teitä ja polkuja, jotka joskus risteävät?

On arkiaika. Aika, jota ei saa kiinni. Päivät ja viikot, ehtiminen ja yrittäminen. Maanantai ja perjantai. Tikittävä kello, joka kohta soi.

IMG_3195

On elämän aika. Hetki syntymän ja kuoleman välissä, kämmenen leveys. Se aika ei liiku, se on. Valoisa huone, ikkuna on auki. Kevyt verho liikkuu tuulessa. Siinä huoneessa tiedän, mikä on tärkeää ja mikä ei.

On haaveiden aika. Oma huone sille kaikelle, mitä toivoo. Minkä haluaa säilyttää elämässä, mille syttyy ja palaa. Mikä tekee elämästä arvokasta, iloista, omaa. Sen huoneen väri on valossa vaihtuva. Oi kun se huone olisi, aina.

IMG_3159

On katveet, joita ilman ei selviydy. Ovatko ne pieniä välikköjä huoneiden välissä, eteisiä matkalla johonkin. Ne piiloutuvat päivien lomaan, löytyvät, kun niitä huomaa etsiä, ymmärtää pysähtyä, kadota. Ilma ja vapaus, välissä. Niistä ei pidä luopua, koskaan.

On aikoja, jolloin nämä kaikki huoneet ovat. Ne näkyvät peräkkäin kuin kamarit pitkässä hirsitalossa, kun ovet ovat auki, päästä päähän. Elämä ja kuolema, arki ja työ, ilo ja kutsumus. Vapaus.

Ne ajat pakahduttavat rikkaudellaan ja vievät kaikki voimat. Silloin tietää elävänsä. Ja huomaa ikävöivänsä yhtä yksinkertaista huonetta. Sitä, jonka valo luo vihreään metsään, kaukana kaikki.