Tulilla

by katja

IMG_1748

Kirsti Manninen kuvasi Kotiliedessä omaa suurperhettään nuotiopaikaksi. Ihmiset kokoontuvat yhteen, kuin tulille. He syövät yhdessä, puhuvat, kuuntelevat, huolehtivat toisistaan.

Se on ihana mielikuva: nuotiotulet keskellä hämärtyvää ja pimeää iltaa. Ihmiset, jotka tulevat yhteen yhä uudelleen. Lähtevät, palaavat taas. Koska tahtovat tulla.

IMG_1745

Sellaiselta minunkin perheeni on tänä syksynä tuntunut. Lapseni lähtevät ja palaavat, tuovat omat ihmisensä kulkiessaan. Lämmittelemme tulilla, ja ne ovat, vaikka joku olisi hetken poissa. Olen ymmärtänyt, että ne ovat, vaikka itsekin olisin hetkeni poissa.

Ajatus lämmittää. Ettei kyse ole kenestäkään yksittäisestä ihmisestä ja siitä, mitä hän ylläpitää. Vaan jostakin, joka yhdistää meitä ja saa kaipaamaan yhteen kaukaakin. Ne tulet. Yhteiset muistot, huolenpito, rakkaus.

IMG_1750

Tänään perhe tuntuu suuremmalta kuin onkaan. On päivä, jolloin voi muistaa, kaivata ja tuntea kiitollisuutta. Jossakin tulien liepeillä he liikkuvat, edesmenneet rakkaamme, muistoissa. Puheet, sanat ja huolenpito tuntuvat todellisilta, eläviltä. On kuin jokin siunaus saattaisi, kulkisi lähellä. Kuin he olisivat olleet tässä aivan juuri, eilen vasta.