Kuva kalliossa

by katja

IMG_1833

Kuva kalliossa, tuhansia vuosia vanha. Mikä se on? Olisiko verkko tai pyydys, kalaisan järven rannalla?

Vasta eilen näin elämäni ensimmäisen kalliomaalauksen Hvitträskissä. Se on kävelymatkan päässä museolta, järven rannalla. Tämä maalaus on ensimmäinen Suomessa löydetty. Sen löysi piknikillään Jean Sibelius vuonna 1912, jolloin Suomi oli vielä Venäjän suuriruhtinaskunta. Hän soitti museoviraston johtajalle ja kertoi löydöstään. Johtaja kuunteli kiinnostuneena ja kirjoitti muistikirjaansa: Janne soitti ja kertoi löytäneensä merkillisen kiven. Vasta 1919 kivi tarkistettiin ja se tosiaan osoittautui kalliomaalaukseksi. Niitä ei uskottu löytyvän Suomesta, mutta tämä löytö oli vasta alkua.

IMG_1836

Suomalaiset kalliomaalaukset on usein maalattu pystysuoralle kalliolle veden äärelle. Kuvissa on eläin- ja ihmishahmoja ja ehkä pyydyksiä. Kuvat ovat kuin kartta ilman selitystä. Niiden käyttöyhteyttä on yritetty ymmärtää monista näkökulmista. Yksi apuväline ovat vanhat kansanrunot. Runot ja maalaukset voivat auttaa ymmärtämään toisiaan. Silti voi olla, että jotain olennaista jää käsittämättä.

Kansanrunot kertovat elämästä usein tunnistettavalla tavalla. Niistä on luettavissa yksinäisyyttä, iloa, kaipausta, yhteyttä. Näiden kuvien äärellä on toisin. On kuviteltava pyyntipaikka tai uhrauspaikka, ihmiset, sama ja silti aivan toinen maisema ja maailma.

IMG_1838

On hämmentävää, että maalaukset ovat säilyneet kalliossa kivikaudelta. Maisemat muuttuvat, mutta suojaisilla kallioilla ovat pysyneet nuo maalaukset.

Syksyllä kävin oppilaiden kanssa Kansallismuseossa. Opas vei meidät kierroksen päätteeksi savupirttiin ja pyysi sulkemaan silmät. Se tuoksu. Se, mitä kuulee, tuntee, haistaa tai näkee vie kauemmas kuin pelkkä luettu tieto.

IMG_1839

Keväällä, taidehistorian retkellä, seisoimme Liedon ristipellossa, jota oli käytetty kalmistona 500-900-luvuilla. Joku opiskelijoista kysyi oppaalta: Mitä ihmisestä jää maahan, kun yli tuhat vuotta kuluu?

Varjo, vastasi opas.

Minut nämä maalaukset tekevät levolliseksi. Elämä asettuu kohdalleen, tähän. On nyt, ja se nyt on tärkeä, mutta sen takana on kaikki mennyt.