Lomaltapaluuajatuksia

by katja

IMG_0812

En ole vielä keksinyt, mikä olisi paras tapa päättää pitkä kesäloma. Olla liikkeellä, tulla kotiin viimeisenä tai melkein viimeisenä päivänä ja vain mennä kouluun, miettimättä? Silloin, kun olemme tehneet näitä kesän viimeisiä matkoja, ne ovat aina suuntautuneet pohjoiseen. Se on oikea suunta, väljä ja avara.

Vai pitäisikö tehdä niin kuin tällä kertaa tein: aloittaa hiljalleen valmistelu, lukea yhtä ja toista kirjaa, kirjoittaa kurssisuunnitelmia. Mutta silti päivissä hitaus ja rauha, pitkät pyöräretket, omat kirjat. Mutta mieleen hiipimässä arki.

IMG_0807

Tänä kesänä en ehtinyt pohjoiseen lainkaan. Sinne on ikävä. Pohjoinen meri ja suuret joet, niiden sininen. Mutta mielessä piirtyvät jo ensi kesän kartat ja suunta. Ja niissä se pohjoinen on.

Ei ehkä pitäisi miettiä koulun arkea etukäteen. Näinä levollisina päivinä sitä tuskin osaa kuvitella. Suunnittelu auttaa, miettiminen ei. Mutta miten ne kaksi voi erottaa toisistaan?

Arki tulee päivä kerrallaan, ja sen päivän voi ottaa vastaan kerrallaan. Antaa sen tuoda, mitä se tuo.

IMG_0810

Kesä on ollut hyvä. Matkat ja retket, tämä oleskeleva hiljaisuus, pienet puuhat.

Huomaan, että kodinvaihtomatkamme ovat tuoneet paljon uusia ajatuksia kodista. Nyt näen hiljaisuuden, vihreyden ja väljyyden. Näen illan valon avoimesta kuistin ovesta. Näen pyörätiet meren rannoilla ja metsäiset polut. Niiden vihreän hämärän.

IMG_0703

Kesä on ollut hyvä myös siksi, että olen saanut muutamia kirjoitustöitä valmiiksi ja muistan taas, että opettajapuolen lisäksi on se toinenkin, ja sillä on paikkansa. Ja kesällä myös tila.

Tänä kesänä jotakin on jäänyt taakse ja jotakin on alkamassa. On ollut asioita, jotka ovat saaneet paljaiksi ja kysyneet rohkeutta, kulkemista päin. Jostain se rohkeus on löytynyt.

Sellaisena jatkan matkaa nyt. Poimin pihalta marjoja aamupuuroon, viivyn illan valossa, kuistin ovi vielä auki.

IMG_0813

Kuvat ovat St. Albansin koulun puutarhasta ja sen liepeiltä. Siellä oppilailla oli tummat puvut ja jakkupuvut, opettajilla niiden päällä juhlavat viitat.