Kun kuvat puhuvat

by katja

IMG_0883

Sastamala tunnetaan Suomen kirjapääkaupunkina. Sinne kokoonnutaan Vanhan kirjallisuuden päiville, Vanhan musiikin päiville (jotka ovat vielä edessä) ja ihailemaan Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa. En ollut ennen käynyt siellä. Kaupunki on veden ympäröimä ja siellä on monia kiinnostavia paikkoja.

Kävin Pukstaavissa, kirjallisuusmuseossa, joka esittelee kirjan historiaa Suomessa. Perusnäyttelyn lisäksi museossa oli esillä Rudolf Koivun maalauksia. Näyttely oli oivaltavasti rakennettu ja siellä oli paljon puuhaa myös koululaisille. Se valotti muutosta ja herätti ajatuksia tästä hetkestä, jota nyt elämme. Mitä kirjallisuus on nyt?

Minulle jäi mieleen Maija Karma, jonka piti maalata metsää. Hän koki sen mahdottomaksi, koska metsä on kaikkialla. Kun sen sisään astuu, sitä ei voi katsoa etäältä. Karman ratkaisu oli katsoa metsää kiikarilla, nähdä pieni alue, sen sadut ja tarinat.

IMG_0898

Pyhän Olavin kirkosta tuli meidän kaikkien kirkko 21.9.1997. 1520 valmistunut ja 1996 suurtalkoissa uudistettu kirkko oli juuri otettu uudelleen käyttöön, kun se tuhopoltettiin. Seurakunta päätti rakentaa kirkon entisen kaltaiseksi. Kirkko otettiin uudelleen käyttöön elokuussa 2003, valtaisan urakan jälkeen.

Kirkon maalaustyöhön kutsuttiin taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen. He toteuttivat kirkkosaliin kaikkiaan 101 maalausta. Maalaustyössä kosteassa kirkossa oli paljon haasteita. Taiteiljat saivat työn valmiiksi elokuussa 2009. Hetki oli historiallinen: edellinen koko kirkon maalaustyö valmistui yli 100 vuotta sitten Tampereen tuomiokirkkoon. Siitä lähtien kirkko on ollut suosittu vierailukohde, eikä syyttä.

IMG_0887

Olin seurannut kirkon vaiheita ja nähnyt siitä paljon kuvia. Silti kirkko oli yllätys. Se on poikkeuksellisen kauniilla paikalla järven rannalla, ympärillään tuulta ja avaruutta. Sisään astuessa tila vaikuttaa ensin tavalliselta, uudistetulta puukirkolta. Mutta kun siellä kävelee, silmä pysähtyy yksityiskohtiin, jatkaa kokonaisuuteen. Minut tila teki hiljaiseksi. Kuvat hengittivät, sen hengityksen rytmi oli kuin sydänääni.

Kuvia, jotka puhuvat sellaisinaan. Jotka avautuvat uudestaan tekstien ja taustatietojen valossa. Jotka kertovat taiteilijoistaan (jopa hassuja yksityiskohtia). Jotka käyvät vuoropuhelua keskenään. Jotka kutsuvat pysähtymään, joiden edessä väistämättä pysähtyy. Tulee kosketetuksi.

IMG_0888

Parvea reunusti Kuutti Lavosen ristintie. Ristintie löytyy jokaisesta katolisesta kirkosta, ja monesta muustakin kirkosta. Tämän ristintien jokainen kuva on oma kertomus ja samalla osa kokonaisuutta. Miten paljon näitä vaiheita on kuvattu. Näissä kuvissa ne avautuvat suoraan tähän hetkeen, kuin uusina, minulle.

IMG_0901IMG_0902

IMG_0903IMG_0904

Tämän kirkon maalausten kautta saattoi hiukan kuvitella myös sitä maailmaa, jossa keskiajan kirkkomaalarit ovat eläneet. Miten tekstit ovat puhuneet heille, miten he ovat yrittäneet kuvata niiden ytimen omalla kielellään, kuvin. Miten he saattoivat maalata myös itseään kuviin, salaa.

Sinisessä pylvääsä taiteilijat kohtasivat. Siinä on Kuutti Lavosen Vesi ja seitsemän aaltoa ja Osmo Rauhalan kaksoispiste, koska kuolema ei ole piste vaan kaksoispiste.

IMG_0906