Jane Austen ja kirjailijan huone

by katja

WP_20150706_004

Minulla ei ollut mukana sopivaa lukemista Englannin-matkalle. Niinpä lähdin kiertelemään kotikaupunkimme antikvariaatteja heti ensimmäisenä päivänä. Löysin kaksi hyväntekeväisyysmyymälää, joiden kirjakokoelmat olivat hyvin pienet. Olivatko ne kirjoja ollenkaan? Enemmän ohjekirjoja harrastuksiin tai entistä parempaan elämään. Lopulta löysin antikvariaatin, jossa oli pelkkiä kirjoja ja levyjä. Kirjat oli luokiteltu ”kirjallisuuteen”, ”klassiseen kirjallisuuteen”, ”rakkauteen”, ”paikalliseen historiaan” jne. Tärkeimmillä harrastuksilla oli omat hyllynsä.

Autobiografia-luokasta löysin lopulta etsimäni, Carol Shieldsin kirjoittaman elämäkerran Jane Austenista. Olen yrittänyt lukea sitä kerran suomeksi, mutta silloin ei ollut sopiva hetki. Nyt se oli tullut. Mitä lempikirjailijani kirjoittaisi Jane Austenista, tuosta 1775 syntyneestä perienglantilaisesta naisesta, joka on osannut kuvata niin taitavasti tätä yhteiskuntaa?

WP_20150706_005

Elämäkerta on hienoimmillaan silloin, kun Shields kirjoittaa kirjailijana kirjailijasta. Hän tunnustelee, kuuntelee – ja tuntuu ymmärtävän. Se on kohteen kanssa keskustelevaa kirjoittamista parhaimmillaan. Shields näyttää, miten voi samanaikaisesti antaa eleettömästi tilaa kohteelle ja kuljettaa juonta eteenpäin, hyödyntäen omaa elämänkokemusta ja kirjailijan ääntä.

Hän pohtii kirjailijan yksinäisyyttä ja yhteyttä muihin ihmisiin. Luulen, että tämä kysymys on jokaisen kirjailijan kysymys, joka on ratkaistava oman ominaislaadun mukaan. (Eikä vain kirjailijan, vaan jokaisen luovaa työtä tekevän). Tästä luvusta pidin erityisesti, koska samoja asioita olen itsekin miettinyt.

”The ability to sustain long works of fiction is at least partially dependent on establishing a delicate balance between solitude and interaction. Too much human noise during the writing of a novel distracts from the cleanliness of its overarching plan. Too little social interruption, on the other hand, distorts a writer’s sense of reality and allows feeling to ’prey’ on the consciousness – to place Jane Austen’s (or Jane Elliott’s) own words in a slightly different context. For every writer the degree of required social involvement or distance must be differently gauged, but novelists who take refuge in isolated log cabins tend to be a romantic minority, or perhaps even a myth.” (Shields, s. 99)

Austen kirjoitti siellä missä muut olivat. Keskeytyksen tullessa hän piilotti keskeneräisen työn – eikä huoneen oven saranoita saanut öljytä juuri siksi, että hän ehtisi. Tämän asian Shields, tuo arjen taitava kuvaaja, ymmärtää hyvin. Sekä Shieldsin että Austenin näkökulma on lohdullinen. Ehkä oma tila, oma huone, etäisyys elävään elämään ei olekaan välttämätöntä. Ehkä luova työ on osa elämää ja kuuluu sinne, missä elämä polveilee, kukoistaa, häiritsee…

WP_20150706_008

Austen ehti kirjoittaa pitkään ennen ensimmäistäkään julkaistua kirjaa. Kun 36-vuotias Austen matkustaa Lontooseen vuonna 1811 tarkistaakseen Järki ja tunteet -teoksen korrehtuureja, hetki on merkittävä. Tähän hetkeen Shields osaa eläytyä:

”The difference between a published and an unpublished author is enormous, and every novelist in the world would agree. It is a truth universally acknowledged that published authors, even those whose books have not yet appeared before the public, are filled with a new and reckless confidence in their own powers.” (Shields, s. 121)

Shields kuvailee seikkaperäisesti juuri näitä hetkiä. Miten Austenin ilo käy ilmi kirjeistä, käsinkosketeltavana. Miten hänellä on yllättäen kaksi nimeä ja identiteettiä, oma ja kirjailijan. Miten tärkeää mutta myös monenlaista on elää näitä hetkiä perheessä ja perheenä.

WP_20150706_019

Englannissa on kaksi Austenille omistettua paikkaa. Toinen on Bathissa oleva Austen-keskus. (Austenin Bath-vaihe oli lyhyt, eikä hän viihtynyt siellä). Toinen on Austen-museo Chawtonissa, jossa Austen vietti ehkä parhaat vuotensa kirjailijana. Hän oli päässyt viimein kotiin ja ansaitsi kirjoillaan myös omaa rahaa. Museo on Austenin kotitalossa ja siellä olisin vieraillut mielelläni.