Säilyttämisen arvoista?

by katja

IMG_9974

Olen alkanut käydä läpi kirjahyllyjäni ja kaappejani. Niitä, joissa on kirjojen lisäksi kaikenlaista. Papereita, muistiinpanoja, kopioituja tekstejä, muistoja, vanhat lentoliput… Olen pystyttänyt työhuoneen nurkkaan kierrätyspisteen, jossa erottelen antikvariaattiin, paperinkeräykseen, sortti-asemalle ja kirpputorille menevät. Ja olen tyhjentänyt hyllyjä keventyvin mielin, raskaalla kädellä.

Tiesin, etteivät nuo hyllyt ole elämäntilanteeni tasalla. Nyt on tyhjentämisen ja valintojen aika. Mitä haluan säästää, minkä parissa jatkaa pohdintoja ja kirjoitustöitä?

IMG_9977

Tämä lajittelu tuntuu välttämättömältä, mutta helppoa se ei ole.

Minulla on isotäti, joka talletti kaiken ja lahjoitti koko jäämistönsä maakunta-arkistoon. Sieltä olen löytänyt sellaisiakin ihmeitä, kuin isoisoäitini kirjeitä. Siellä ovat kaikki kirjeet ja viestit, joita kukaan on hänelle vuosien saatossa lähettänyt. Niin luulen.

Sitten on tätini, joka testamenttasi juuri minulle kaikki muistikirjansa ja päiväkirjansa. Sain velvoittavaksi tehtäväksi huolehtia siitä, etteivät ne häviä.

Sitten on isoäiti, jonka jäämistö on taivaan tuulissa. Ei lopullisesti kadonneena, vaan niin moniin paikkoihin jaettuna, ettei etsimäänsä enää löydä.

Ja on isä, jonka kymmenien tuhansien kirjojen kirjasto jaettiin ja levitettiin. Se tuntui olevan osa häntä, mutta nyt se on muisto vain.

IMG_9979

Näen kirjeiden ja päiväkirjojen arvon. Ne saavat jäädä. Mutta mitä tehdä kaikille muistivihkoille, orastaville ajatuksille ja oivalluksille, jotka kerran olivat niin tärkeitä? Entä nuoruuden kirjoituksille? Kaikille niille noin 10-14-vuotiaana aloitetuille romaaninaluille? Tai runoille, joita kirjoitin pitkään?

Sitä on vielä tiedä. Mutta tämä, mitä nyt teen, on keventämistä. Kaikkea ei tarvitse säilyttää, vain tärkeä ja merkityksellinen. Sellaista ei tarvitse säilyttää, joka on jo jossakin. Kotini ei ole arkisto.

IMG_9981

Haluan, että kirjahyllyissäni on tilaa ja mahdollisuuksia, väljyyttä. Mahdollisuus unohtaa jotakin. Jättää tähän sellainen, mitä en enää tarvitse.

Että voin jatkaa keveämmän repun kanssa. Vaikka ihan uusiin maisemiin.