Ajatuksia auringon lämmössä

by katja

IMG_9968

On kevät. Se aika keväästä, jolloin aurinko paistaa iltapäivisin vuoteelle. Siinä on lämmin läikkä, jossa voi levähtää. Ja se lämpö on aurinko iholla, pysähtynyt hetki.

Ja kun makaan siinä lämmössä, tulevat ajatukset. Tämäkin, jolle ei kenties ole sanoja, joka on aavistus vain. Olemmeko ymmärtäneet joitakin perustavia asioita väärin? Kokonaan väärin.

Sellaisia kuin vapaus. Että jokainen lapsi on syntynyt vapaana ja hän kasvettuaan todella on vapaa, myös vanhemmistaan vapaa. Eikä sitä vapautta voi ottaa häneltä pois. Se kuuluu hänelle kuin aurinko ja ilma. Vesi ja maailma. Että kaikki ihmiset ovat vapaita, myös me itse. Sillä mekin olemme jonkun lapsia.

IMG_9969

Että jokainen on vastuussa siitä, mitä hän sanoo ja tekee. Ei siitä, mitä muut sanovat ja tekevät, mutta mitä itse. On vapaus valita, ja vastuu siitä. Eikä sitäkään vapautta voi antaa eikä ottaa pois. Ei toisille ihmisille, mutta ei muillekaan. Ei olosuhteille, ei kohtalolle, ei edes Jumalalle.

Että jokaisella on oma arvonsa eikä kenenkään arvo ole suurempi kuin toisen. On siis lupa ja tehtävä tulla tietämään myös se, mitä itse toivoo ja kaipaa. Mitä tahtoo.

IMG_9967

Että joskus voisi pysähtyä kohdalleen kuin iltakävelyllä jonkun satunnaisen ihmisen ja kysyä: Miten olet voinut? Mitä sinulle kuuluu?

Että ne asiat voi ottaa huomioon yhtä hyvin kuin kenen tahansa toiveet, sillä jokaisella on arvonsa.

Että nämä kaikki asiat kuuluvat siihen vapauteen, joka on osa elämää, kuten hengitys on, tai aurinko. Että se lankeaa ihmiselle syntymässä ja kuuluu hänelle, eikä sitä voi ottaa häneltä pois. Että ne kuuluvat siihen, mikä on lahjoista suurin: elämään. Me vain emme muista sitä.

IMG_9970

Että ihmisellä on kädet, jotta hän oppisi uimaan, eikä kulkisi elämässään kuin ajopuu. Että ihmisen kädet on tarkoitettu käytettäviksi, ja ajatukset ja puhe.