Muistopaikka

by katja

IMG_9789

Münchenin liepeillä on kaunis ja epätodellinen muistamisen paikka. Se syntyi alueelle, josta tuli kahdentoista vuoden aikana 41.500 ihmisen hauta. Polku kulkee puiden katveessa, mutkittelee ja ohittaa pieniä muistotauluja. Sen alku- ja päätepisteenä on rakennus, jota käytettiin krematoriona.

IMG_9792

Dachau, keskitysleireistä vanhin, perustettiin maaliskuussa 1933 poliittisia vankeja varten. Leiristä tuli esikuva kaikille myöhemmille keskitysleireille, työntekijöilleen ja vartijoilleen siitä tuli väkivallan koulu. Leiri oli toiminnassa 12 vuotta, amerikkalaiset vapauttivat sen 70 vuotta sitten.

IMG_9793

Leirin ensimmäinen muistamisen paikka syntyi krematorion yhteyteen, kuvat ovat sieltä. Vuonna 1965 koko keskitysleirin alueelle perustettiin muistomerkki (KZ – Gedänkstätte). Parakeissa asui ihmisiä vuoteen 1964 asti – heillä ei ollut muutakaan paikkaa asua.

IMG_9794

Yksi Dachaun vangeista oli Victor Frankl, psykoanalyytikko, joka kirjoitti kokemuksistaan kirjan Ihmisyyden rajalla (suomeksi 1978). Franklia koskevat dokumentit ovat esillä yhdessä leirin rakennuksista.

IMG_9787

Dachaun vangit olivat monista eri maista ja heitä oli vangittu monista eri syistä. Siksi Dachaussa on monta pyhäkköä. Protestanteilla, juutalaisilla ja ortodokseilla on omansa. Leirin yhteydessä on myös katolinen karmeliittasisarten luostari ja luostarin kirkko.

Dachaun rautatieasemalta kulkee muistamisen polku (Path of remembrance) halki kaupungin, keskitysleirin portille.