Tahtomisen vaikea taito

by katja

IMG_9595

Huomasin kerran sanovani miehelle: Jos vielä sairastun, jään kokonaan sairaslomalle ja teen vain sitä, mitä haluan tehdä. Mitä olen aina halunnut tehdä.

Miksi sitä varten pitää sairastua, kysyi mies.

IMG_9591

Tiedätkö, mitä itse haluat, kysyi eräs toinen ihminen.

IMG_9597

Tiedän, paremmin kuin ennen. Haluaisin aikaa.

Haluaisin löytää sellaisen tavan tehdä työtä, jossa voisin olla kokonainen ihminen. Ei vain opettaa ja oppia ja huolehtia oppilaista ja koulun tehtävistä, vaan myös syventyä, pysähtyä, tutkia. Olla vapaa.

Koulutyön luonteeseen kuuluu sälä. Sälällä tarkoitan lukemattomia pieniä asioita, jotka täytyy hoitaa. Sälää on kaikkialla, missä ollaan tekemisissä suurien ihmisjoukkojen kanssa. Kokonaisuuksien on liikuttava ja asioiden on hoiduttava, muuten seuraa kaaos. Mutta se sälä täyttää mielen ja ajatukset ja vie vapauden.

Silti vapaus on välttämätöntä. Ilolle, syventymiselle, löytämiselle. Miten edes voi olla ilman vapautta?

IMG_9601

Tiedän, että en ole tämän kaipauksen kanssa yksin.

Riittäisikö lyhyt tai pidempi katkos arkityössä? (Vastahan palasin opintovapaalta). Muuttaminen johonkin aivan muualle, joksikin aikaa? Koko velvollisuuksien verkoston ulottumattomiin? Paikkaan, jossa sälää ei tunneta.

Vai olisiko mahdollista löytää sellainen työskentelyn tapa, jossa vapaus säilyisi? Jossa syventyminen olisi lähtökohta? Jossa voisi etsiä ja löytää, retkeillä ja pysähtyä?

Minulle se tarkoittaa: olla itsensä.