Arki ja pyhä

by katja

IMG_9558

– Tätä työtä ei jaksa tehdä, jos sitä ei pysty tekemään itsenään.

Niin sanoin harjoittelijoille, jotka tulivat työpaikalleni tammikuuksi. Nyt mietin, eikö se ole niin kaikkien töiden kanssa?

Minkälaisia töitä jaksaa tehdä, jos yrittää olla joku toinen? Jos työn mitat eivät vain sovi, minulle, tällaisena kuin olen.

IMG_9559

Nämä kysymykset ovat ylellisyyttä, joita kaikilla ei ole mahdollisuutta kysyä. Tyttäreni tapaavat kutsua näitä ja muutamia muita asioita ”ensimmäisen maailman ongelmiksi”, ja niitähän ne ovat.

Silti kysymys on tärkeä. Eikö voima ja motivaatio työhön tule juuri siitä, että kokee itsensä arvokkaaksi sen tekijänä? Sopivana, riittävän taitavana, jotakin aikaan saavana?

IMG_9561

Jokaisessa työssä on omat reunaehtonsa, kehikko, jonka sisällä työ tehdään. On tila työlle ja aika, joka työhön on tarkoitettu. Sitten ihmisellä on omat reunaehtonsa: olosuhteet ja tilanne, joista työhön tulee, joissa työtä tekee, joihin työstä palaa.

Luokka on opettajan tila, siellä hän on aika vapaa. Luokka on koulussa ja koulu on kaupungissa ja kaupunki on maassa. Mutta näiden sisäkkäisten tilojen ja reunaehtojen sisään jää lopulta aina luokka, sen ihmiset. Oppilaat ja opettaja. Siinä tilassa kaikki voi olla mahdollista. Jos.

IMG_9563

Miten työtä voisi tehdä omana itsenään?

Ajattelen niin, että pitää tuntea itsensä kyllin hyvin. Pitää löytää sellaisia tapoja tehdä työtään, jotka ovat luontevia ja joissa voi, mahdollisesti, kukoistaa. Siis olla parhaimmillaan. Ajatuksia työstä voi vaihtaa toisten kanssa, etsiä ja välittää uusia ideoita. Mutta ei voi yrittää tulla toisen kaltaiseksi, koska ei ole toinen.

IMG_9564

Että näkisi ne lahjat, joita on saanut. Tekisi parhaansa, sellaisena kuin on. Riittäisikö se?

Ja katselisi samoin silmin myös muita. Näkisi heidän vahvuutensa, arvokkuutensa, sellaisina kuin he ovat.

Sellaisessa katsomisen tavassa on armoa. Miten se tapahtuisi, tulisi todeksi, sinulle ja minulle.

IMG_9578

Harmaana tammikuisena päivänä Halosenniemessä oli esillä näyttely Pyhäpäivä.

Työn iloa ei ole, jos ei ole lepoa. Arkeen ja viikon kiertoon kuuluu pyhä. Ensin tehdä, sitten olla tekemättä mitään. Ensin antaa, sitten saada. Tulla tyhjäksi, täyttyä.

Valosta näkyi taivaalla pieni kajastus. Jäällä pilkkijöitä, kulkijoita, vaikka se näytti niin hauraalta.