Kiusatut

by katja

WP_20150106_002

Eilen oli lukupiirin aiheena He eivät tiedä mitä tekevät (Jussi Valtonen, 2014). Meidän lukupiirissä kirja ei ollut suuri kaunokirjallinen elämys, mutta totesimme aihepiirin ajankohtaiseksi ja keskusteluttavaksi. Oli kiinnostavaa, miten monista eri näkökulmista kirjan saattoi lukea ja kokea. Kirjan aihepiireistäkö johtui, että puhuimme pitkään kiusaamisesta. Mitä se oikein on ja mihin se voi johtaa.

Itse en ole kokenut kiusaamista, ellei sellaiseksi lasketa muutamia alakoulukokemuksia. Kokemukset olivat lyhytaikaisia, ja minulla oli puolustajia. Jos joku meinasi kiusata minua, uhkailin aina veljelläni. Se tehosi.

Aina en toiminut kunniakkaasti itsekään. Kerran tulin itkien kotiin, koska olin kaatunut tiellä. Uudet vihreät Jamekset olivat rikki ja polvista vuoti verta. Isoveli kimmastui ja kysyi: Kuka sen teki? Kukaan ei tehnyt sitä, mutta minä kuitenkin sanoin naapurin pojan tönäisseen. Miksi? Isoveli lähti nyrkit ojossa etsimään häntä. Saiko leikkikaverini selkäänsä? Siitä en ole varma, mutta jos sai, olen kyllä anteeksipyynnön velkaa. Housut ovat edelleen tallessa ja kun löysin ne, hämmästyin sitä, miten pieni se reikä oli. Sormenpään kokoinen.

Vaikka minua ei ole kiusattu, olen seurannut kiusaamista läheltä. Olen nähnyt sitä myös omalla työpaikallani. Myös jotkut läheisistäni ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi. Kiusaamisen seuraaminen herättää aina yhtä suurta neuvottomuutta. Miten kiusattua voi auttaa? Miten kiusaamiseen voi puuttua omassa yhteisössään, työpaikalla tai missä tahansa?

Vaikeinta ja traumaattisinta kiusaaminen on varmaankin silloin, kun se tapahtuu sellaisten ihmisten taholta, joihin on luottanut ja joiden lähellä on kokenut olonsa turvalliseksi. Ajattelen, että jokaisen, joka näkee kiusaamista, pitäisi puuttua siihen. Usein se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

WP_20150106_004

Minun huoneentauluni kiusatuille on tässä:

1. Anna nimi sille, mitä tapahtuu. Jos se on kiusaamista, kutsu sitä siksi.

2. Hae ammattiapua. Etsi auttajaksi ihminen, joka on riittävän etäällä.

3. Älä ymmärrä kiusaajaa. Vaikka hänellä olisi vaikeita elämänkokemuksia tai vaikka hän olisi henkisesti sairas, hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta toimia väärin. Jokainen aikuinen vastaa omista teoistaan.

4. Jos ihmiset, jotka koet kiusaajiksi, haluavat keskustella kanssasi, suostu vain omilla ehdoillasi. Pyydä aina mukaan ihminen, joka on vyyhdin ulkopuolella ja johon luotat. Muista, että voit kieltäytyä tapaamisesta.

5. Jos tarpeen, tee rikosilmoitus tai hae lähestymiskieltoa.

6. Pidä huolta itsestäsi. Sinulla on vain yksi elämä, lahjaksi saatu. Muista, että kiusaamisesta toipumiseen voi mennä vuosikymmeniä. Siksi siitä kannattaa tehdä loppu heti.

7. Olet vastuussa itsestäsi ja perheestäsi. Pidä heistä huolta. Jos et pysty huolehtimaan perheestäsi kiusaamisen takia, hae apua, heti. Aikuisen on vastattava niistä ihmisistä, jotka hänen vastuullaan ovat. Aseta rajat, joita muut eivät saa ylittää ja pidä niistä kiinni. Se on Sinun tehtäväsi.

8. Etsi iloa ja ota etäisyyttä. Ole rohkea: Sinulla on oikeus puolustaa vapauttasi.

9. Muista, ettei minkään uskonnon etiikka oikeuta kiusaamista. Kultainen sääntö on tunnettu kaikissa uskonnoissa. Erityisen selvästi sen viesti on esillä kristinuskossa.

10. Myös ihmisoikeuksien julistus luo yleisesti hyväksytyn perustan vapaudelle: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” (1. artikla). Kolmannessa artiklassa sanotaan myös: ”Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.”

WP_20150106_006

Toisipa uusi vuosi meille rohkeutta puuttua siihen, mihin voimme vaikuttaa – ja vahvuutta tukea heitä, joita voimme auttaa.