tällä seudulla

by katja

IMG_9328

”Ja nyt,/ se on selvää,/ kai se on myönnettävä:/ olen tullut toiselle seudulle./ Maisema on muuttunut. Tämä seutu on toinen kuin se/ jonka lävitse olemme kulkeneet./ Kaikki on hiukan toisin,/ puut ja vedet ja kadut ja ihmiset. Melkein samaa/ ja kuitenkin aivan toisin.”

(Lassi Nummen runosta Olen tullut toiselle seudulle)

IMG_9326

Olen ajatellut vapautta. Syvää kaipausta vapauteen, jota tarvitsen kaikessa: työssä, kotona, kulkiessa, perheessä, suvussa, ystävien kesken. Kaikissa yhteisöissä, joihin kuulun.

En pysty olemaan ilman sitä.

IMG_9325

Joskus liikkumavara on hyvin pieni. Silti sen sisällä voi elää tunne vapaudesta.

Yritän muistaa, että voin itse valita. Voin mennä tai jättää menemättä. Voin ajatella toisin, tehdä toisin, tuntea omalla tavallani. Voin kertoa mielipiteeni ja kuunnella muita. Voin olla epävarma ja voin olla varma. Voin elää toisen ja toisten kanssa, mutta en heidän elämäänsä. Omaani vain.

IMG_9324

Katveet ovat vapautta. Hiljaiset varjokohdat määränpäiden välissä. Kuljeskelua ilman päämäärää. Hetkiä, jolloin minua ei voi tavoittaa tai löytää, saada kiinni. Jolloin minun ei tarvitse vastata tai olla saatavilla.

Kuuluminen on kuulumista muihin mutta myös kuulumista itselleen. On hyvä, jos molemmat ovat mahdollisia. Että voi olla minuna meissä. Onko muita mahdollisuuksia?

IMG_9329

Se on vapautta, että ihmisten keskellä, tässä maailmassa, näkee oman elämänsä arvokkaana. Ei vertaile sitä muihin, joilla voi olla enemmän ja erilaista. Vaan haluaa valita oman elämänsä ja oman tavan elää. On asioita, jotka voi saada ja toisia, jotka voi valita.

Syvimmiltään vapauteen kuuluu armo. Tietoisuus epäonnistumisen mahdollisuudesta ja uusista aluista. Tietoisuus tarkoituksesta, joka ajoittain katoaa, mutta kuitenkin on.

IMG_9330

”En yritä kirjoittaa itseäni iloon./ En tahdo kirjoittaa itseäni suruun./ Minä haluan kirjoittaa itseni vapaaksi,/ vapaaksi tulemaan ja menemään/ surussa ja ilossa tällä seudulla/ jonka rajat ehkä ovat lähellä/ tai äärettömyydessä. En näe. Me emme näe.”

(Lassi Nummi)