Puun kaltainen

by katja

WP_20140723_002

”On pystyttävä lähtemään/ ja silti olemaan puun kaltainen:/ kuin juuri pysyisi maassa,/ kuin maisema muuttuisi ja me olisimme kiinni.” Sanat ovat vuonna 1909 syntyneen Hilde Dominin runosta.

Hilde Domin kuvaa maanpakolaisen mieltä ihmeellisen kauniisti. ”On pidätettävä hengitystä,/ kunnes tuuli hellittää/ ja vieras ilma alkaa kiertää ympärillämme,/ kunnes valon ja varjon leikki,/ vihreän ja sinisen,/ näyttää entiset kuvionsa/ ja olemme kotona,/ missä se lieneekin, …”

Kotona, missä se lieneekin. Puun kaltaisena.

WP_20140723_013

Metsässä on jotain pysyvää. Mutta metsä voi olla myös pelottava.

Alkukesästä eksyin metsään – ja ymmärsin, miksi eksynyt on metsänpeitossa. Kuin tolkkunsa menettänyt. Hätäännyin ja tajusin, etten ikinä osaa pois, jos en ensin rauhoitu. Vienassa mummot opettivat minulle, että metsänpeiton voi purkaa vain vihastumalla. Jos on vihainen, ei voi olla hätääntynyt.

Aloin katsella aurinkoa ja miettiä, mistä suunnalta se mökkitiellä paistaa. Siten osasin pois.

WP_20140723_014

Berliinin matkan jälkeen olen taas lukenut Puiden lohtu -kirjaa. Se on hieno kokoelma saksankielistä runoutta vuosilta 1946-2000. Kirja on paras matkaopas Saksaan. Jotenkin kirjan teemoihin kiertyy ja kutoutuu myös muu Eurooppa.

Bertolt Brecht kirjoittaa: ”Aamulla varhain/ kuuset ovat kuparinhohtoiset./ Sellaisina minä näin ne/ puoli vuosisataa sitten/ ennen kahta maailmansotaa/ nuorin silmin.”

Aamulla varhain, ennen kahta maailmansotaa. Puut kasvavat myös raunioissa. Tuhkasta nousee uusi metsä.

WP_20140723_015

Metsään voi rakentaa majan ja lepopaikan, siellä voi olla vapaa. Myös muureista vapaa.

Reiner Kunze kirjoittaa runossaan Muuri: ”Kun purimme sen, emme aavistaneet/ miten korkeana se/ meissä kohoaa// Olimme tottuneet/ sen horisonttiin// Ja tuulensuojaan// Sen varjossa/ kenestäkään ei langennut varjoa// Tässä me nyt olemme,/ viimeisenkin verukkeemme menettäneinä”.

WP_20140723_020

Grunewaldin metsän keskeltä löytyi vanha vesilaitos, jossa on nykyisin luontokeskus.Se on aivan Teufelsseen vieressä.

Siellä oli monta pientä katvetta, joihin olisi voinut jäädä.