Hiljainen huone

by katja

WP_20140624_002

Yhtä asiaa kaipaan kesääni. Sitä hiljaista huonetta, jonka ikonien maalaaminen tai tutkimuksen kirjoittaminen tuo.

Tätä kesälomaa edelsi kahden kuukauden hyvä kirjoitusjakso. Parasta tutkimustyössä on juuri kirjoitaminen. Silloin ympärille muodostuu huone, jossa on hyvä olla. Se kietoo ajatukset ja tulee uniin, mutta se antaa mahdollisuuden unohtaa kaiken muun. Tärkeintä tutkimustyö on ollut silloin, kun sitä hiljaista tilaa ei ole muuten löytynyt. Minulle tutkimustyö on tapa olla maailmassa, etsiä omaa paikkaa ja omaa ääntä.

Pienenä leikin isän työhuoneen kirjahyllyjen välissä. Rakkaimmat aarteet piilotin kirjojen väliin tai taakse. Vanhempieni erotessa kaikkein kummallisinta oli menettää kirjasto. Se oli paljon enemmän kuin pelkkä huone. Osa aarteistani katosi kirjaston mukana. Rakkaat paperinukkeni olin piilottanut paksujen tietokirjojen karttaliitteisiin jo vuosia ennen. Missä ne ovat?

Enää isän kirjastoa ei ole. Viimeisimmän muuton yhteydessä se hajotettiin. Minäkin sain osan kirjoista, mutta ne tuntuvat olevan väärässä paikassa ja väärässä järjestyksessä.

WP_20140624_011

Ikonien maalaamisen aloitin viime syksynä. Kävin maalaamassa kerran viikossa ikonipiirissä, lähellä kotiani. Siitä tuli heti tärkeää.

Kaipaan taustalta kuuluvaa musiikkia, joka sekin saa mielen rauhoittumaan. Puheen hyrinää, joka välillä taukoaa kokonaan. Minun tekisi mieli kysyä muilta maalareilta, miksi he ovat aiheensa valinneet. Mutta se on liian henkilökohtainen kysymys. En itsekään voisi siihen vastata. Voin kyllä kertoa mitä maalaan, mutta miksi, se on toinen asia. Ajattelen sitä paljon, mutta en voi puhua siitä.

Ikonien maalaaminen on vaikeaa silloin, jos on liian levoton. Tai liian paljas. Maalatessa on kasvotusten itsensä ja aiheensa kanssa, aina siihen ei pysty.

WP_20140624_010

Pitkän kesätauon katkaisee muutaman päivän maalausleiri heinäkuussa. Odotan jo sitä. Toivon, että taitoni riittävät joskus myös itsenäiseen työhön. Sitten voin maalata kotona.

Kesäkuussa pysähdyin Ilomantsin Parppeinvaarassa tsasounaan. Se oli aivan pieni, alttarina kolme ikonia, oikeassa reunassa Johannes Kastaja. Se oli lähes samanlainen ikoni kuin se, jota itse maalaan. Minulla on kolme ikonia pöydälläni, odottamassa.

Ilomantsin profeetta Eliaalle omistetun suuren, puisen ortodoksikirkon aarre on Tihvinän Jumalanäiti. Ikoni on pysähdyttävän kaunis.

WP_20140624_009

Tänä kesänä minun työtaukoni on ruhtinaallisen pitkä. Opintovapaa ja kesäloma peräkkäin ovat suoneet mahdollisuuden levätä ja pysähtyä. Nyt huomaan, että on aikaa ajatella. Kun on aikaa, mieleen nousee sellaistakin, mitä ei ole pitkään aikaan muistanut.