Lepo palauttaa voimat

by katja

WP_20140517_005

Kesä on alkanut hiljaisuudessa, joka on ollut aivan poikkeuksellinen. Meillä on tapana päättää kouluvuosi siten, että lähdemme heti koulun päätyttyä johonkin. Olemme viettäneet viikon tai kaksi Latviassa, Saarenmaalla, Ruotsissa, Italiassa… Se on hyvä tapa katkaista vuosi. Mutta on siinä myös huonot puolensa: kertaakaan en ole ollut kotona rhodon kukkiessa. Nytkin sain siitä vain valokuvan. Kukat olivat puhkeamaisillaan lähtöaamuna.

Tällä kertaa emme lähteneet kauas. Tai emme lähteneet kotimaan rajojen yli, vaikkakin rajalle. Vielä minulla ei ole kuvia tästä paikastamme, sillä siirtämiseen tarvittavat välineet ovat kotona. Nämä kuvat ovat keväiseltä matkalta Tarttoon, ensimmäiseltäni.

WP_20140517_008

Tartto on sivussa pääväyliltä. Sinne on mentävä varta vasten. Minulle kaupunki oli ollut pitkäaikainen haave ja se täytti odotukset monin kerroin.

Kujilla ja toreilla oli melko hiljaista. Tarton yliopisto on perustettu 1632, kahdeksan vuotta ennen Turun yliopistoa. Vanhoja yliopistokatuja reunustavat Toomemäen rinteet, siellä ihmiset köllöttivät auringossa. Toisella puolella vanhaa kaupunkia virtaa Emajoki.

WP_20140517_009Kuvassa on Toomemäen Enkelinsilta, joka on rakennettu 1814-1816. Me emme katsoneet sitä Lossikadun puolelta, mutta jos olisimme kävelleet siellä, olisimme nähneet sillassa olevan tekstin. Siinä lukee ”Otium reficit vires” eli lepo palauttaa voimat. Ehkä kyltin oli tarkoitus ohjata opiskelijoita levähtämään Toomemäen puistoon?

WP_20140517_017

Toomemäellä ovat myös Tarton tuomiokirkon rauniot. Kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvulla. Uskonpuhdistuksen myötä tuo goottilaiskatedraali jäi pois käytöstä, lopullisesti se raunioitui tulipalossa vuonna 1624. 1800-luvulla kirkon kuoriosaan rakennettiin Tarton yliopiston kirjasto. Nykyisin tiloissa toimii yliopiston museo.

WP_20140517_013

Rauniot ovat jykevät, rakennus on ollut mykistävän suuri. Jollakin tavalla tuo käytöstä poistunut, ajan kuluttama kirkko holveineen puhuttulee syvemmin, kuin moni eheä ja edelleen toimiva pyhäkkö. Tuossa katedraalissa voi seistä sinisen taivaan alla, tuntea tuulen ja kuulla linnut.

Katedraali on kirjaimellisesti vanhan kaupungin yläpuolella, kaiken yläpuolella. Katedraalin päädyssä olevaan torniin voi kiivetä ja katsoa sieltä kaupunkia.

WP_20140517_014

Katedraali on juuri sellainen paikka, johon voi pysähtyä lepäämään. Jossa voi olla osa aikaa ja maailmaa.

Jossa tuntuu tuulen väljyys ja taivaan avaruus. Jossa on kummallista lohtua.