Kirjoista

by katja

DSC_0690

Nämä kuvat on otettu Ranskan Dunkerquesta, Englannin kanaalin rannalta. Vesi on matalalla, sen luokse on käveltävä pitkä matka hiekkaista rantaa. Tuuli pöllyttää hiekkaa, sitä tulee silmiin ja hiuksiin. Horisontissa on melkein näkyvissä vastaranta, sen hahmo.

Maisema näyttää viattomalta, uudelta. Silti juuri täällä on tapahtunut paljon. Kun kaupunkia kiertelee, huomaa muistomerkkejä, museon, paljon hautoja. Mutta kivet eivät puhu.

DSC_0692

Maria mammanuunista  ehdotti, että kertoisin kirjoista. Kysymykset ovat kiehtovia, kiitos niistä.

1. Kuka kirjallinen henkilö voisi olla sielunkumppanisi?

Uuden Kuun Emilia on ollut ylivoimaisesti läheisin. Viihdyin myös Seljan perheen parissa, mutta en samaistunut kehenkään heistä. Mutta tunsin olevani osa perhettä, siinä oli jotakin hyvin tuttua. Kotiopettajaren romaanin Jane Eyre on myös ollut tärkeä. Hänen lapsuutensa ja selviytymisensä, sivullisuutensa ja tinkimättömyytensä, merkillinen voimansa. Olen lukenut Jane Eyren monta kertaa, suomeksi ja englanniksi, ja edelleen palaan kirjaan.

2. Mikä vuosikymmen tai vuosisata on sinulle kirjallisessa mielessä läheisin?

1800-luvun loppu, 1900-luvun alku, 1950-1960-luvut.

3. Kerro jokin kirjoihin liittyvä muisto lapsuudestasi?

Kun asuimme Amerikassa, kielestä tuli tärkeä. Luin uudestaan ja uudestaan ne lehdet ja kirjat, joita talossamme oli. Kirjoitin ja luin kirjeitä ja kaipasin kirjoja. Oli merkillistä opetella uusi kieli kuuntelemalla ja seuraamalla muita. Minä opinkin ymmärtämään muita, mutta oma kieleni pysyi muille suljettuna.

Tärkeä muisto on myös tätini kirjahylly hänen kesämökillään. Sieltä löytyi monta unohtumatonta kirjaa, mutta myös hyvää ja kepeää viihdettä 1950-luvulta. Niitä luin yöllä, mutta yleensä lopetin ennen tädin aamukahveja neljän aikaan. Silloin oli jo valoisaa, linnut lauloivat. Kahvien jälkeen täti kömpi takaisin nukkumaan.

4. Mikä on erikoisin paikka, jossa olet lukenut?

Maria kertoi lukeneensa synnytyksissä. Minäkin luin synnytykseen valmistautuessani Aino Räsäsen koko tuotannon, mutta aloitin jo kotona. Räsäsen kirjat sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Toisaalta se ei ole erikoinen paikka, odotusvaiheessa lukeminen on parasta ajanvietettä. Mutta ei siitä kyllä jää paljon mieleen.

5. Kenestä kertovan elämäkerran haluaisit lukea?

Carol Shieldsistä, mutta tietääkseni sitä ei ole vielä kirjoitettu. Shields on ollut minulle tärkeä kirjailija. Ellei-kirjan luin kolmeen kertaan, peräkkäin. Ajattelin kirjoittaa Shieldsille kiitoskirjeen, mutta sitten huomasin lehdestä Suvi Aholan muistokirjoituksen. Se on edelleen päiväkirjan välissä. (Olisinpa ehtinyt.) Ahola oli tavannut hänet Victoriassa juuri rintasyövän uusiutumisen jälkeen.

7. Mikä kirja minun pitäisi mielestäsi lukea? Mitä itse luit viimeksi?

Suosittelen Ellen Niitin runokirjaa Maailman pysyvyys. Harva kirja tekee sellaisen vaikutuksen. Toivon, että Niit kirjoittaa edelleen runoja, ja toivon että joku kääntää ne suomeksi.

Mutta, on niin paljon mitä voisi suositella!

Eilen lopetin Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna -kirjan. Luin sen toistamiseen. Kirja kertoo kolmen sukupolven naisista, heidän kohtaamisistaan ja myös kohtaamattomuudesta.